Pääministeri

En ole tähän asti kommentoinut pääministerin kuvia, ulkomaanmatkoja, bileitä, kännejä tai festareita, koska olen pitkälti samaa mieltä ettei niillä periaatteessa pitäisi olla merkitystä. 

Eikä niillä olisikaan, mikäli ne olisivat yksityisiä ja pääministerillä olisi myös harkintaa siinä keneen luottaa ja mitä tekee. Ja mikäli työt tulisi hoidettua hyvin: on puhelimet mukana ja itse siinä kunnossa, että pystyy pääministerin tehtävät hoitaa mikäli käsky käy.

Tässä ei ole kyse pääministerin sukupuolesta, iästä, lapsista tai edes puoluetaustasta. On kohuja ja eroja syntynyt vähemmästäkin. Asioista, jotka eivät välttämättä vaikuta edes ministerin tehtäviin ja työhön.

Ongelmana tässä on pääministerin huono harkintakyky ja politiikan puuttuminen. 

Tiedostan varsin hyvin brändin rakentamisen ja viestinnän merkityksen politiikassa. Ilman toimivaa brändiä ja kohdeyleisöön uppoavaa julkisuuskuvaa, ei saa ääniä eikä pääse politiikassa eteen päin.

Toki vaikka tuon asian osalta toivoisi asioiden olevan toisin ja merkitystä olevan näytöillä, ei tuohon voi puuttua, koska äänestäminen on mitä suurimmissa määrin mielikuvien mukaan äänestämistä.

Siihen Marin onkin kiinnittänyt viime vuodet huomiota paljon: oman brändin rakentamiseen ja julkisuuteen/ julkisuuskuvaan. Pääministeri on keskittynyt koko kauden rakentaman coolia brändiä ja esiintymään mediassa vain silloin kun se sopii brändiin ja tulee kiva fiilis.

Marinin osalta ei voida kiistellä poliittisista mielipiteistä ja toimintatavoista, koska niitä ei juurikaan ole. Hän ei johda politiikkaa toimillaan tai ongelmanratkaisuehdotuksillaan. 

Myöskään media ei niistä kirjoita, koska niitä ei ole.  Jos suosio pohjautuisi tekoihin ja ehdotuksiin, puhuisimme politiikasta emme muodista ja bileistä.

Itse odotan poliitikkojen – ikään, sukupuoleen ja lapsilukuun katsomatta – täyttävän mediatilan politiikalla. Tällä hetkellä ei kuitenkaan tule ehdotuksia huoltovarmuudesta, ei terveydenhoidon kriisin ratkaisemisesta, ei energian – sen enempää polttoaineen kuin sähkönkään – riittävyydestä & lisäämisestä, ei yhä kasvavasta inflaatiosta & talouskriisistä, ei ulkomaalaisten maakaupoista, ei hoitajapulasta..

Pääministerin tulisi johtaa politiikkaa ja päätöksentekoa. Pääministeri ei ole vain tavallinen kansalainen, vaan hänen vastuunsa on aivan eri luokkaa. Pääministerin on kyettävä ratkomaan päällä olevia ongelmia.

Valtion menot ovat kasvaneet, velkaa on otettu kymmeniä miljardeja, eikä edes isoja hankintoja ole turvattu (esim. inflaation vaikutus miljardien hävittäjähankintoihin tulevien vuosien aikana). Verohallinnon tekemä valvonta paljasti 391 miljoonaa euroa maksamatta jääneitä veroja vuonna 2022. Valvonnassa paljastuneiden, maksamatta jääneiden verojen määrä on 17 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020. Monilla on talousvaikeuksia, niin yksityiset kuin yritykset velkaantuvat. Joka kymmenes suomalaisista on ulos­otossa ja määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Puoli miljoonaa ihmistä syö mielialalääkkeitä ja määrä on kasvanut parissa vuodessa 100 000 henkilöllä.  Masennuksen hoitoon tarkoitettujen SSRI-lääkkeiden alaikäisten käyttäjien määrä on kaksinkertaistunut. Energian hinta on noussut räjähdysmäisesti ja ruoanhinta seuraa perässä.

Terveydenhuolto on kriisissä: meillä on poliittisilla päätöksillä viimeisen parin vuoden aikana vain vauhditettu terveydenhuollonkriisiä minkä seurauksena meiltä puuttuu 16 000 hoitajaa. Aloituspaikkojen määrä ei poista ongelmaa – alalle ei löydy halukkaita ja paikkoja jää täyttämättä. Ihmiset jää hoitamatta ja ongelmat kasvavat.

Joten kohu pääministerin harkintakyvystä on aiheellinen ja tarpeellinen. Valtion ylimmissä tehtävissä ei ole varsinaista vapaa-aikaa eikä voi käyttäytyä kuten tavantallaaja tai musapiirijulkkis. 

Tehtävä edellyttää harkintakykyä – myös sen osalta missä ja miten vapaa-aikansa viettää. Siitä ei voi syyttää videon leviämistä vaan henkilöä joka on mennyt bileisiin, jossa mahdollisesti vedetään laittomia bilehuumeita ja vielä kuvataan illanviettoa tallenteelle.

Poliittisia ratkaisuehdotuksia talous-, energia-, ruoka- & terveyskriisiin odottaen. Jos niitä ei löydy, suosittelen vaihtamaan ammattia tai tehtävää.

147 vastausta artikkeliin “Pääministeri”

  1. Marin on ollut epäilemättä tietoinen siitä, että bileevideo menee jakeluun. Hän on tehnyt sen tietoisesti tuomalla julki seurueensa kokoonpanon, jolla kosiskellaan nuorten äänestäjien suosiota, kun demarien kannatus lepää vanhenevassa kannatusjoukossa.
   Tämä on vaalityötä kevään vaaleihin.

   1. Juuri tästä tässä on todellakin kyse. Pyritään innostamaan nuoret ja nukkuvat äänestäjät demareiden vankkureihin. Jää nähtäväksi meneekö kuitenkin 50/60 jos samalla vanhempi demaristo ei olekkaan ollut mielissään pm:n touhotuksista.

  2. Voisko tämän ”retostelun” jo lopettaa. Koko ajan puhutaan/kirjoitetaan tästä samasta aiheesta. Onko siitä mitään hyötyä? Jokaisella, ketä kiinnostaa, on varmaan jo mielipide asiasta. Kaikkia ei ENÄÄ edes kiinnosta. Menettää asia merkityksensä tällä jauhamisella. Tulevat vaalit varmaan puhuvat puolestaan. Mennään niitä kohti ja ÄÄNESTETÄÄN KAIKKI. Vaalituloksissa näemme paremmin lopputuloksen kuin täällä pohtimalla ja veivaamalla. Kaikesta huolimatta mukavaa loppukesää teille siellä 🤓

  3. Tyhmyys loistaa tässäkin kommentissa. Älynjättiläisiä muka.
   Ovatko nunnaluostarissa?
   Oliko muka rikos.
   Lässyn lässyn

 1. Tyhjentävästi analysoitu. Tällaista selventävää puheenvuoroa juuri nyt tarvittiin kun PM on toiminut taas huolestuttavalla tavalla ja rajat ovat hämärtyneet. Kiitos.

  1. Marinin toimet ja päivitykset somessa viittaavat mahdolliseen psykoosiin, maniaan tai hypomaniaan. Ennaltama määräämättömän kestoinen sairasloma saattaa olla jo kulman takana. Kauanko läheiset antavat menon jatkua? Muilla ei nyt ole oikeuksia arvostella tai puuttua. Tällaiseen tilanteeseen ei olla varauduttu ja prosesseja ei ole. Yösiivous saattoi olla alkuvaihetta….

 2. Hyvä Elina Lappalainen.
  En ole tähän asti kommentoinut toisten blogi kirjoituksia koska niillä _EI PIDÄ OLLA MERKITYSTÄ_, Selkeästi tuot ilmi että näillä asioilla mitä _media hehkuttaa_ on merkitystä ja se osoittaa sinulta huonoa ymmärrystä. Media ei kirjota niistä saavutuksista mitä hallitus on saanut aikaan koska ne ei ole myyviä! Marinin bilemekko myy paljon paremmin otsikoissa. Työllisyystavoite on saavutettu, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen on panostettu enemmän kuin aikaisemmin. Terveydenhuolto on ajettu alas jo 20 vuotta sitten, se ei ole tämän hallituksen vika. Nyt koitetaan paikata ne virheet mitä aikaisemmat hallitukset on tehneet (Sipilä!!). Sotaa eikä koronaa kukaan voinut ennustaa, mistä energian hinnan nouseminen. Silti avustuspaketteja jaetaan yrityksille ja yksityisille kestävään kehitykseen. Onkohan kirjoittaja nyt kateellinen että kaupan kassa on päässyt pidemmälle kuin hän ? Suosittelisin rehellisesti katsomaan peiliin ja sieltä oman kuplan ulkopuolelta. Ps. Sinulla ei ainakaan niitä ratkaisuehdoituksia ole, mihinkään näistä ongelmista, joten kannattaisi olla ihan hiljaa!

  1. Kiitos kommentista, Lauri.

   Huomioidaanpa nyt ensin pari asiaa:
   1. En ole pääministeri – tai mikään muukaan ministeri
   2. En ole kansanedustaja, en edes avustaja
   3. En ole pääministerin tai muunkaan ministerin virkakuntaan kuuluva virkamies

   Edellä mainituista syistä johtuen minulle ei myöskään makseta siitä, että tekisin työt, jotka kuuluvat pääministerille eikä minulla ole tukenani sellaista avustaja-armeijaa ja lukuisten ministeröiden kokoonpanoa, jolla olisi resursseja tehdä tuollaista työtä.

   Ja tuota työtä varten meillä nimenomaan on pääministeri, virkamies- & avustaja-armejoineen sekä useine vastuuministeriöineen.

   Ja juuri siitä tekstissäni on kyse. Siitä, että niin minä kuin monet muutkin toivoisimme, että ihmiset jotka noista saavat palkkaa ja tekevät tuota työkseen, ottaisivat asiat hoitaakseen. Siksi heidät on sinne valittu.

   Täällä vielä lisää keskustelua aiheen tiimoilta ajatuksena kääntää puhetta politiikan tekemiseen ja sen vaatimiseen: https://elinalappalainen.net/2022/09/03/sensuroimaton-paivarinta/

   PS. Demokratiaan ja avoimeen yhteiskuntaan kuuluu myös kirjoittaa, puhua – ja myös vaatia päättäjiltä ratkaisuja ja vastauksia sekä ongelmiin tarttumista.

 3. Hei! Nyt kyllä on töyttä asiaa, allekirjoitan!
  Voisitko koota julkisen adressin, joka vaatii Marinin ja koko hallituksen eroa ja oikeisiin ongelmiin ratkaisua etsivää politiikkaa?
  Sille adressille on nyt kysyntää.

  1. Selllainen adressi näyttäisi jo olevan ja nimiäkin yli 5000 tällä hetkellä. Löytyy adressit.com osoitteesta.

  2. Kiitos, Karoliina!

   Julkisia adresseja löytyy. Eikä tekstini koskenut pääministerin erottamista, vaikka lopussa erosta puhuinkin.

   Mietin vain, että jos ei ole annettavaa ja tuntuu että mieluummin tekisi jotain muuta, niin työtä ja tehtävää saa vaihtaa. Myös pääministeri.

   En tosin usko politiikan muuttuvan yhtään paremmaksi, vaikka pääministeri tai koko hallitus vaihtuisi.

 4. Kiitos Elina,

  Olen täsmälleen samaa mieltä.
  Jos pääministeri ei tee politiikkaa, puolusta Suomea, kansalaisiaan, meidän käy huonosti.
  Ja niin tapahtuu.
  Kommunistit osaavat tuhoamisen.

  1. Kirjoitus oli asiaa, hyvä kun joku uskalsi sanoa, mutta en ymmärrä mistä hämäläinen on hankkinut kommunisteja ja mitä tuhoamaan?
   Käsittääkseni kommunistit ovat uhanalainen laji (onneksi on Sorvali)

  2. Paskat oikeistolaiset tällä sotii.
   92% olemassaolostaan USA sotinut.
   Suomikin liittymässä sotarikollisten joukkoon

  3. Ilman lokerointiakin voidaan todeta, että ihminen osaa tuhoamisen. Leimaaminen ja lokerointi on hyödytöntä ja tuhoaa myös asiallisen keskustelun ja mahdolisuuden tehdä fiksummin.

   Samaa mieltä olen kumminkin siitä, että pääministerin, kuten myös muiden päättäjien, tulisi kiinnittää huomiota enemmän isoihin asioihin. Ja ennakoivasti. Nyt mennään jatkuvasti ”yllätettynä” kriisistä toiseen. Ja suurimmaksi osaksi syyt on täysin poliittisia.

   Täällä vielä lisää keskustelua aiheen tiimoilta ajatuksena kääntää puhetta politiikan tekemiseen ja sen vaatimiseen: https://elinalappalainen.net/2022/09/03/sensuroimaton-paivarinta/

   Tuota saa myös jakaa.

 5. Olen samaa mieltä. Harkintakyky puuttuu ja vastuu virkansa julkisuus kuvasta ja käytöksestä puuttuu. Työtehtävät ovat niin haastavia tällä hetkellä että juhlimiseen ei nyt tällä hetkellä olisi edes aikaa. Pitäisi perehtyä ongelmiin. Tämä tehtävä ei ole biletykseen ja muoti ilmiöön tarkoitettu.

  1. Kiitos kommentista, Satu. Samoja ajatuksia. Uskon kyllä että työtahti on hurja ja päätettäviä asioita niin paljon ettei ehdi – eikä jaksa – niihin perehtyä. Siksi ehkä kaipaisinkin päättäjiltä rohkeutta ottaa myös tuota puolta esiin ja sanoa suoraan että meillä on aivan liikaa päätettäviä asioita, joiden vuoksi isotkin asiat ennättää kriisiytyä eikä niihin riitä osaamista ja resursseja edes pääministerillä.

 6. Kiitos loistavasta analyysistä. Mikä esikuva nuorille onkaan pääministerimme! Suomessa kuolee yhä enemmän nuoria huumeisiin, mitähän mahtavat ajatella huumeidenkäyttäjänuorten vanhemmat tästä esimerkistä? Päättäjä, jonka tulisi säätää lait suojelemaan nuoria päihteiltä, bilettää itse ”jauhojengin” kanssa. ”Tästä tulee hyvä olo” julistetaan videolla! Minulle tästä tuli pelkästään paha olo, joka ei millään selittelyllä mene ohi!

  1. Eikö Marin juurikin kertonut ottaneensa alkoholia kohtuudella, niin ettei edes krapulaa ole tullut ja aamulla herännyt aikaisin virkeänä. Huumeita ei bileissä ole nähnyt, saati käyttänyt.
   Antaisitko pm siis sellaisen kuvan nuorille, että on ok ottaa joskus muutaman kerran vuodessa ystävien kanssa vähän sidukkaa ja pitää hauskaa?

   1. Marin kertoi juoneensa mietoja alkoholijuomia – määrästä ei ollut mainintaa.
    Esim 10 lonkeroa on 3,3 litraa 5,3% eli 1,65 dl puhdasta alkoholia. Kossupullossa on viinaa saman verran. Marin on laiha, veri tilavuus pieni joten tällä määrällä on kännissä kuin käki ja kauan.

    1. Kiitos, Benita, Kari ja Katariina kommenteista.

     Minusta tuo pääministerin roolin huomioinen on ihan hyvä huomio. Kyllähän videot, kuvat ja puheet – ja näitä tukevat muiden puheenvuorot – erittäin vahvasti viestii siitä miten meillä jopa glorifoidaan kännäämistä. Ja moni fanittaa Marinia nimenomaan noista syistä – ei poliittisista. Moni joka puolustaa ”raskas työ vaatii raskaat huvit” & ”kyllä sitä nyt pitää saada juoda”, ei poliittisesti ole ollenkaan aktiivinen saati tietoinen Marinin politiikasta vaan tukemiseen ja fanittamiseen vaikuttaa ihan muut asiat.

     Viesti on aika eri kuin mihin päättäjien tekemällä päihdepolitiikalla pyritään. (Eikä se jatkuvat bilettäminen, valvominen ja alkoholin nauttiminen kyllä varsinaisesti auta kehoa ja mieltä lepäämään, vaan päin vastoin.)

 7. Olipas kerrankin hyvä ja asiallinen kirjoitus! Media kohtelee Marinia silkkihanskoin, keskittyen Marinin ulkonäköön ja mitä hänellä on yllään, eikä siihen miten hän on hoitanut, ja hoitaa, maamme asioita. Koska NIITÄ EI OLE!! Haast.hän toistaa samaa fraasia; Olemme rikas maa, meillä on vara maksaa päästökauppaa, sekä syytää, velaksi otettua rahaa, Italiaan ja Kirkiisian tupakka valistukseen!! Marin bilettää ja syö valtion piikkiin, videot on kuin joissain hörhö-luolissa kuvattuja, kun niitä katsoo ei voi muutakuin ihmetellä, et tuonko hoitoon on annettu maamme asiat!! Kaikki meillä on päin mäntyä! Ihmisten voivat pahoin. Itse en käy enään ruokakaupassa kuin kerran viikossa. Vaatteita en ole ostanut koko vuonna. Remonttiakin pitäis tehdä mutta ei ole varaa! Meillä joka lauta ja joka naula maksaa maltaita! Niihin ei ole enään varaa. Meidän asioita ei hoida kukaan! Minkä maan pääministeri Marin on, ja kenen käskyvallan alla? Meidän suomalaisten asioita hän ei ainakaan hoida!!

  1. Kiitos, Sirpa! Paljon samoja ajatuksia. Todella monet ihmiset voivat huonosti – ja myös pitkälti viimeisen parin vuoden aikana tehdyn politiikan vuoksi. Joten on monia jotka ovat syystäkin turhautuneita eivätkä ymmärrä pääministerin festareita, asukuvia ja poliittisten isojen asioiden ratkaisujen puutetta.

   Täällä vielä lisää keskustelua aiheen tiimoilta ajatuksena kääntää puhetta politiikan tekemiseen ja sen vaatimiseen: https://elinalappalainen.net/2022/09/03/sensuroimaton-paivarinta/

 8. Elina Lappalainen, KIITOS! Siinä se tuli lyhyesti ja selkeästi, mitä itsekin ajattelen. Maamme ajautuu selvitystilaan ja pääministeri senkun vaan bilettää. Eikö hänellä ole aviopuoliso ja pieni lapsi, silti tuntuu olevan tärkeämpää olla baanalla. Meillä on vastuuton pääministeri, jonka pitää viipymättä erota, omatoimisesti tai erottamalla. Maamme uskottavuus joutuu omituiseen valoon ja on joutunut jo muiden maiden silmissä, emme ole vakavasti otettavia kohta enää missään pöydissä. Tiedoksi vaan Marinille ja kannattajilleen, että myös toisin ajattelijoiden joukko on suuri, kohta loppuu marginaaliryhmien ehdoilla meneminen, vaikka meteliä pitävätkin ja vaativat oikeuksiaan. Asiat on hoidettava ja ne on hoidettava hyvin, eikä jotain ideologiaa liputtamalla.

 9. Niin naulan kantaan. Loistavasti muotoilu ja ilmaistu yhteenveto kohusta, jota eivät jotkut halua ymmärtää. Kyllä jokaisen poliitikon on oppirahat näköjään maksettava. Ei ne beibifacet kaikkia voi kirjoista oppia, eikä coolilla ulkonäöllä kuitata. Peukutan niin Lappalaisen analyysiä.

 10. Asiallinen kirjoitus ja kritiikki! Ottaen huomioon pääministerin vastuun ja mahdollisuudet, on pakko todeta, ettei Sanna Marinin eväät riitä ja ainakin tarvitsimme – jollemme ansaitse – paremman pääministerin.

  1. Eväät eivät riitä tai ne on pari vuotta sitten syöty.
   Marin ei näe ongelmia missään, ei puhu niistä ja taloudesta ymmärtää yhtä vähän kuin Saarikko.

 11. Sinä kirjoitit juuri niinkuin asia on. Emme keskustele vallan huipulla olevan sukupuolesta tai muustakaan epäolennaisesta, vaan harkintakyvystä sekä kyvystä hoitaa työtään 24/7. Olemme Suomessa suurissa vaikeuksissa, tilanteessa, jossa edellytetään johtajuutta, ratkaisuja, tietoa, taitoa toimia maamme ja kansalaistemme edun mukaisesti. Tätä kaikkea olen odottanut tuon brändäyksen tiimellyksessä. Asiat arvojärjestykseen: bileet, festarit lehtikuvat….näin pääministerimme. Suomi ja suomalaiset ensin. Rajat kiinni. Rikolliset ulkomaalaiset kotimaihinsa. Miten Sannalta onkaan unohtunut se pieni ihminen, se joka huutaa spua?

 12. Todella hyvin kiteytetty.

  Pmn homma on saada Suomi oikealle radalle, eikä kerätä julkisuutta olemalla itse radalla.

 13. Hei,

  Suomessa hallitus ja ministeriöt toteuttaa hallitusohjelmaa. Koska hallituspohja on laaja, hallitusohjelma on tärkeä paperi – ja se, ettei siitä lipsuta liikoja. Hallitusohjelma on kompromissien tulos, ja jos joku ministeri (vaikka nyt pääministeri) lähtee tekemään avauksia rajusti sovitun ulkopuolella, on seurauksena hallituskriisi. Hallitusohjelma siis ohjaa politiikkaa, ja pitää kurssin sovitunlaisena. Oikeistosta haluttaisiin oikeistolaisempia avauksia, vasemmistosta vasemmistolaisempia, mutta se kun ei käy, jos meinaa pitää hallituksen kasassa ja toimintakykyisenä. Ja toimintakykyinen hallitus on aika tärkeä juttu näinä aikoina.

  Kun Marinilta penätään avauksia, kannattaa muistaa, että käytännössä kaikki, mistä hallitus tekee päätöksiä, on juuri sitä politiikkaa, mitä Lappalainenkin peräänkuuluttaa. Kahlasin nopeasti läpi VN:n tiedotteet elokuun ajalta, jätin pois kaiken Natoon ja maanpuolustukseen liittyvän ja kaiken koronaan liittyvän (jotka toki jatkuvasti vaativat poliittiisia päätöksiä). Löytyi ihan mielenkiintoisia juttuja:

  ”Ympäristöministeriön ehdotus valtion talousarvioon vauhdittaa irtautumista fossiilienergiasta”
  ”Työryhmä selvittämään toimenpiteitä sähkön korkeaan hintaan vaikuttamiseksi ”
  ”Sisäministeriö esittää lisärahoitusta pelastajien koulutukseen ja poliisitoiminnan vakauttamiseen ”
  ”Kuljetusyrityksille määräaikainen polttoainetuki ”
  ”Hyvinvointialueet voivat nyt hakea poikkeuslupia päivystysten ja synnytysten järjestämiseen ”

  Ja tosiaan, väliin mahtui viisumisäännöksiä, asehankintoja, puolustusyhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa jne jne jne.

  Tällä politiikalla poliitikoiden pitäisi täyttää mediatila, kirjoituksesi mukaan. Mutta kun mediatilasta eivät päätä poliitikot, vaan toimittajat, joita ohjaavat yhä enemmän kaupalliset perusteet ts. klikit.

  Jaa, että kirjoittiko Ilta-Sanomat tai Iltalehti näistä? En jaksanut kahlata koko sitä sontavirtaa edes yhden päivän ajalta, tyydyn väittämään, että eipä kirjoittanut. Jos olen väärässä, sori siitä.

 14. Johdonmukainen ja selkeä kirjoitus, joka ei sisällä poliittista kiihkoa. Oikein hyvä, kiitos.

 15. Marinin tulee erota mahd pian. Maine on mennyt, eikä takasin tule, hävettää.

 16. Surullinen ylimielisyys ajaa ihmisen tuhoon saati pääministerin. Erittäin huonosti hoidettu pesti ja brändi.

 17. Hyvin toki sanottu, mutta todellisuuden ymmärrys ehkä kuitenkin puuttuu. Tällä koulutuksella (sivistyksellä) ei pääministeriltä voi kovin paljon odottaa.

  Hän on sen hakenut mitä tällainen poliitikko, kuten aikanaan Katainen, Subb , hakevat; omaa hissiä. Politiikka on niin mädäntynyttä kuin on ihminen ja länsimaisen demokratian ihminen alkaa olla tappiin vetänyt typeryytensä ja nyt alkaa olla myöhästä inistä; olisi pitänyt aiemmin ymmärtää kuinka elämme kuolevassa kulttuurissa, sen viime henlkäyksissä.

  Tiedän, että väitteeni mielellään ohitetaan nopeasti, koska kun on samassa veneessä, on uskaliasta astua ymmärtämään.

  1. Marin jättää ikävät asiat (Fortum, terveydenhuollon pettäminen, …) Vastuuministereille yksin antamatta tukea. Scholtz keskeytti lomansa Uniperin vuoksi, kun taas meillä, no niin . Biletyksen vastapainona ei ole näkynyt vastuunottoa mistään ongelmasta .

 18. Marinin olisi jo aika kasvaa henkisesti aikuiseksi poliitikoksi/ julkisuuden henkilöksi. Hän puhuu ”bilehaastattelussa ” ystävien kanssa juhlimisesta. Tuskin on ajatellut mitä eroa on sanoilla ystävä, kaveri tai toveri. Ystävät eivät julkaise ja levitä toisistaan sopimattomuuksia. Kaverit taas voivat keskenään puhua toisistaan ja toverit (puoluekaverit) voivat esimerkiksi kilpailutilanteessa olla jopa ”vihollisia”.
  Onkohan tällä julkaisuvuodolla kuitenkin jokin motiivi?

 19. Kiitos sinulla todella loistavasta pohdinnasta.
  Tuntuu todella absurdilta katsoa Pääministerin haastatteluja, missä on hänen vastuunsa tästä Oy Suomi Ab:stä. Velka lisääntyy, ihmiset kärsivät hoitojonoissa, yritysten investoinnit ovat nollassa jne. Millä me selviämme ensi talvesta? Kiitos vielä sinulle

 20. Juuri näin! Hyvä kirjoitus. Mitenköhän ihmisten silmät saataisiin auki?

 21. Hienosti käsitelty tärkeää asiaa. Kiitos.
  Pääministerin, tavallaan jakautunut käytös herättää miettimään miten yksityis- ja työasiat ovat tasapainossa ? Meillä kaikilla on vastuu tekemisistämme – ja erityisesti niillä joilla on vastuu ja kansalaisten mandaatti. Heillä vastuu on huomattavasti suurempi. Päihteet ovat yksi Suomen isoimpia terveysongelmia – hauskanpito ja ilo näihin liitettynä – ja erityisesti viesti nuorille antaa vastuuttoman kuvan.

 22. On erittäin valitettavaa ja paheksuttavaa kyseinen biletys.
  On selvää, että ihmisiä myös valitut tai valitsemattomamme politiikot on, mutta arvovalta ja uskottavuus tulee säilyttää.
  Nyt kävi niin, että harkinta Sannalla petti ja samoin myös häneen kohdistunut kunnioitus! Olen syvästi pettynyt, ssopii palaamaan takaisin marketin kassalle, jos vielä kelpaa.

 23. Elina Lappalaisen kommenteista voi olla samaa mieltä vain siitä, että pääministerin harkinta petti siinä, että hän luotti vääriin ’kavereihin’. Velkaantuminen on maailmanlaajuisesti lisääntynyt pandemian ja Euroopan sodan vuoksi sekä välillisten että varautumiskustannusten kasvun vuoksi ja energian hinnan nousu on tästä hyvä esimerkki ja koskettaa jokaista ja taustalla on edellisen hallituksen tekemät väärät päätökset. Suomikin on näistä ongelmista saanut osansa. Terveydenhuollon kriisin syöksykierre on alkanut jo 1990- luvun laman aikana ja vain nykyinen hallitus on kaikista vastustuksista huolimatta saanut positiivisia muutoksia aikaiseksi ajatellen tavallisen kansalaisen elämää. Kasvatuksen ja koulutuksen ja sosiaaliturvan osalta on myös tehty parannuksia nykyisen hallituksen toimesta. Pääministerin tontilla on ollut hoidettavana isoja asioita ja hän on antanut työrauhan myös muille ministereille, joille myös tiedottaminen ja kannanotot niistä alueista kuuluvat. Ei ole myöskään huono asia, että Suomen pääministeri osaa edustaa, on viehättävä, uskaltaa ottaa kantaa ja osaa kuunnella myös muiden näkemyksiä monien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi. Ei kyllä auennut tämän kritiikin tarkoitus.

  1. No luepa se uudestaan niin ehkä sitten aukeaa. Täyttä asiaa ja totta oli joka sana Lappalaisen kirjoituksessa.

 24. Armotonta menoa me maamme matoset tosiaan nyt näemme. Pari vuotta sitten vannottiin tieteen nimeen, mutta eipä taida pääministeri biletykseltään ehtiä tiedeuutisia seurata.

  Edessä olevista kriiseistä ainakin koronan aiheuttamia vaikutuksia kansantaloudelle ja -terveydelle voisi jossain määrin vaimentaa. Tutkimustietoa keinoista lyhentää oireilua ja sairauslomia olen kerännyt kotisivuilleni, mutta tuskinpa se pääministeriämme kiinnostaa, koska itse nuorena selvisi taudista vähällä.

  Muutkin ongelmat olisi varmaan osittai n ratkaistavissa, jos vain haluttaisiin ottaa käyttöön tietoresurssit, joiden kanavointiin pääministerillä lienee vaikutusvaltaa. Mutta löytyykö aikaa, tahtoa ja taitoa?

 25. Elina Lappalaisen kommenteista voi olla samaa mieltä vain siitä, että pääministerin harkinta petti siinä, että hän luotti vääriin ’kavereihin’. Velkaantuminen on maailmanlaajuisesti lisääntynyt pandemian ja Euroopan sodan vuoksi sekä välillisten että varautumiskustannusten kasvun vuoksi ja energian hinnan nousu on tästä hyvä esimerkki ja koskettaa jokaista ja taustalla on edellisen hallituksen tekemät väärät päätökset. Suomikin on näistä ongelmista saanut osansa. Terveydenhuollon kriisin syöksykierre on alkanut jo 1990- luvun laman aikana ja vain nykyinen hallitus on kaikista vastustuksista huolimatta saanut positiivisia muutoksia aikaiseksi ajatellen tavallisen kansalaisen elämää. Kasvatuksen ja koulutuksen ja sosiaaliturvan osalta on myös tehty parannuksia nykyisen hallituksen toimesta. Pääministerin tontilla on ollut hoidettavana isoja asioita ja hän on antanut työrauhan myös muille ministereille, joille myös tiedottaminen ja kannanotot niistä alueista kuuluvat. Ei ole myöskään huono asia, että Suomen pääministeri osaa edustaa, on viehättävä, uskaltaa ottaa kantaa ja osaa kuunnella myös muiden näkemyksiä monien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi. Ei kyllä auennut tämän kritiikin tarkoitus.

 26. Loistavaa ja totuuteen perustuva kirjoitus!! Kiitos ja kumarrus!!!

 27. Täähän on täyttä asiaa .Tämä Marinin Sanna on unohtanut että hän on pääministeri jolla on vastuu myös muista kuin pilekavereista jos pitää ottaa niin pitää kattoo koska ottaa ja missä kuka nuolee kaulaa ym.s tämä muija joka on narsisti niin kyllä SDP pitää panna tää rouva nyt vaihtoon.

 28. Erinomainen kiteytys vallitsevasta tilanteesta. Kun ministerityön tuloksia ei ole, eikä uskottavaa kiinnostusta niitä hoitaa, niin median ja kansan terästetty huomio kohdistuu siihen mistä pääministeri itse haluaa tulla tunnetuksi mediassa. Vaatevaraston esittelyyn, biletykseen, kansikuviin ja pääministeri-instituution häpäisemiseen, jota hän kuvailee ravistamiseksi. Tässä leikissä menestyvän Suomen ja vaurastuvan kansan rakentaminen näyttää valitettavasti olevan toissijaista. Tämä on kaukana vastuullisuudesta ja sen pitää loppua.

 29. No onko tuo juhliminen nyt niin vaarallista. Antaasivat nyt Sannan olla. Josko hän oppiis että yksin kun liikkuu ja toimii, niin ei vähempi jää jälkiä.

 30. Kiitos tästä, Elina. Lisäisin vielä yhden pointin. Nämä kohuvideot lisäävät PM:n kannatusta ainakin some-väen piirissä. Mutta voisiko tämänkaltainen Suomikuva bilettävästä pääministeristä vaikuttaa hyvin vanhoillisessa Turkissa äänestykseen Suomen NATO-jäsenyydestä? Hyvin kapea ja vastuuton on mielestäni Marinin ”minulla on oikeus” (bilettää ja dokata) -kanta. Jos voi haitata Suomen asiaa, mielestäni hänellä ei ole tätä oikeutta.

  1. Hyvä lisäys juuri tuota itsekin vielä olin ajatellut.
   Hoitanut työnsä muuten hyvin mutta asioita voisi nostaa esiin enemmän kuin omaa nuorekkuuttaan.

 31. Tämä kirjoitus avaa silmät., miten tulisi toimia ja mitä pitäisi tehdä, kansan, ei omaksi hyväksi.

 32. Hyvä kirjoitus sisällöltään, mutta huomattavan suuri määrä virheitä tekstissä vei huomioni. Suosittelen käyttämään kielentarkastajaa ennen julkaisemista!

  1. Tärkein asia tuli kyllä selväksi kirjoitusvirheistä huolimatta.
   PMn harkintakyky on todellakin mennyt, myös luottamus häneen on kadonnut täysin. Pääministerin ei sovi olla noin sinisilmäinen, mutta hän vaan bilettää henkilöiden kanssa, jotka ovat muka ystäviään, kuitenkin joku heistä julkaisee bilevideon kaiken maailman nähtäville Häpeä tekosiasi Sanna Marin, keskity työtehtäviisi. SUOMEN TASAVALLAN PÄÄMINISTERIN PITÄÄ OSATA KÄYTTÄYTYÄ MYÖS VAPAA-AJALLAAN, vaikkakin tuo biletysviikonloppu olikin työaikaa.

 33. On vaan niin vaativa elämäntilanne Suomessa. Että tarvittaidiin Enkeli Gabriel pääministerin rinnalle.
  Siksipä en edes arvostele, vaan jätän hänet joka päivä Kolmiyhteisen Jumalan käteen!

 34. Tätä paremmin et olisi asiaa voinut ilmaista. Allekirjoitan täysin näkemyksesi.

 35. Olen tosi huolissani mihin m isänmaatamme viedään. Kaikki asiat ovat rempallaan paitsi biletykset. Vanhukset ovat tuuliajolla, nekin!

 36. Onpa todella hyvin kirjoitettu, itse olen täysin samaa mieltä. Somessa kirjoittelu on lähtenyt ihan laukalle ja ei osata erottaa asioita nuori nainen bilettää kavereiden kanssa ja videot jaetaan instassa ok, mutta kyseessä on pääministeri ei tavallinen 20 luvun pissis. Kyseisen henkilön pitäisi johtaa Suomea ja olla käyntikortti maailmalla. Nyt hän tarjoilee aseet tarjottimella esim Venäjälle. Ei hyvää päivää!

  Kiitos hyvästä kirjoiuksesta!

 37. Ei se pääministeri yksin kaikesta vastaa. Tässä mennään rankasti henkilökohtaisuuteen. Ei pitkään aikaan yksittäinen ihminen ole pystynyt ratkaisemaan jotain ongelmaa niin kuin Presidentti Kekkonen.

 38. Olet asian ytimessä. Jo pidemmän aikaa täysin ala-arvoista toimintaa Suomen pääministeriltä. Jos Marin haluaa säilyttää edes jonkilaisen itsekunniotuksen, niin hän ymmärtäisi jättää ero-anomuksen mahdollisimman nopeasti.

 39. Olipa selitysveto, kannattaisi tarkistaa hallituksen aikaansaannokset hallituskaudella pandemian aiheuttamien vaikutusten vähentämisen yritystuilla ja koronanaan liittyvillä toimilla kompensoimalla kunnille ja kuntayhtymille koronakulut, ilman näitä toimenpiteitä Suomi olisi aikalailla työttömyyden vallassa ja konkursseja yrityksissä tuhansia ja näiden vaikutuksen talouteen . Tästä kaikesta selvittiin vaikka elvytykseen velkarahaa jouduttiinkin ottamaan , siitä pisteet hallituspolitiikalle ja Marinille.

 40. Olen kaikessa samaa mieltä kanssasi, mitä kirjoitit.
  Ihmettelen, että Suomen pääministerin ystäväpiiri on pintaliitäjäporukkaa/juorulehtijulkkiksia ja Marinia vähintään 10 vuotta nuorempaa porukkaa. Netissä olleissa kuvissa Marinhan oikein esiintyy/poseeraa kameralle eli ei ole häneltä salaa kuvattua, niinkuin hän on antanut ymmärtää, että häntä koko ajan kuvataan salaa joka paikassa.
  Baarikuvat Olavi Uusivirran kanssa.: vähän ihmeellistä toimintaa, jos ystäviä vaan ollaan. Marinhan siinä näyttää lantiollaan liikkeitä, jotka eivät kyllä ystävyyssuhteisiin kuulu.
  Marin on nyt niin ihastunut omaan ihanuuteensa, kun kansainväinen lehdistö kehuu Suomen pääministeriä, että on niin cool kun bilettää. Ja tää törppö, ei kun lisää. Marinilla on pettänyt totaalisesti harkintakyky. Ei ole eka kerta. Harmittaa, että pilaa Suomen hyvää mainetta tällä tavalla.
  Tulee vaan mieleeni, miten paheksuttiin Stubbin kesäkuumalla käyttämiä bermudashortseja aikanaan. Ne olivat täysin sopimattomat pääministerin imagolle. Nyt Marin on voinut hillua pikku shortseissa ja ties missä vetimissä, eikä kukaan paheksu.
  En tiedä Marinin ammattiosaamisesta, mutta usein on tullut mieleeni häntä kuunnellessa, että hänet pelastaa hyvä ulosanti.
  Puhuu hyvin änkyttämättä ja takeltelematta eikä käytä sidossanoja puhuessaan. Kuulijalle tulee sellainen olo, että puhuu asiaa. Näin ei kuitenkaan aina ole, jos purkaa hänen sanomisiaan tarkemmin.
  Kun aluksi epäiltiin, että onko noin nuori nainen sopiva pääministeriksi, nyt on tullut ilmi, että ei ole. Hän on nuorena sitoutunut parisuhteeseen, rakentanut uraa ja bilevuodet ovat jääneet elämättä. Nyt hän täysin väärässä kohdassa ottaa niitä takaisin? Marin pitäisi vapauttaa tehtävistään, jotta voi vapaasti bilettää joutavan julkkisjoukkonsa kanssa. Marinin miehelle myötätuntoni, joka ilmeisesti on kotimiehenä ja lapsen kanssa, kun päämisteri hilluu erilaisissa bileissä.

  Juttua riittäisi pidenpäänkin, mutta laitan nyt pisteen tähän.

 41. Olen samaa mieltä. Ihan mielenkiinnosta katsoin tänään Instagramista, keitä pääministerimme haluaa seurata. Hän seurasi noin 550 tiliä, joista suurin osa on julkkiksia, muusikoita, some tai reality -tähtiä. Eipä siinäkään mitään mutta näistä julkkiksista harva on aktiivinen yhteiskunnallisesti. Voisi olettaa että pääministeriä kiinnostaisi seurata vaikka yhteiskunnallisiakin asioita. Marin vaikuttaa että on k*usi noussut päähän. Jotenkin tuntuu että kun köyhä tai tavis saa valtaa, se sokaisee. Tästä ei seuraa hyvää.

 42. Hyvinpä kuoma kirjoitat.
  Nyt on ilmeisesti määräävä tekijä se että PMn pitää olla ’kansan’henkilö bilehileineen ja pöksyineen.
  Pieleen meni tuo asia.
  On vahinko että tuollainen toiminta uppoaa isoon joukkoon.
  Mutta politiikka on ollut jo pitkään jos jonnin suunnan kähmintää SSP-sopimuksineen ja ammattiyhdistysvaltoineen hallituksen päätöksiin.
  Toivoisin avointa asioiden hoitoa enkä räikeää omanedun tavoittelua.

 43. Erittäin asiallinen näkökulma. Pääministerimme on pääsääntöisesti tehnyt hyvää suomi brändäystä, mutta kuin popinprinsessa, ei niinkuin poliitiikan ammattilainen. Eri tehtävissä on eri roolit ja reunaehdot sekä vastuut. PM on virassa ja virkaan sisältyy virkavastuu (säädelty). Kysynkin vielä loppuun, onko tämä viesti meille muille ”pikku” viroissamme toimiville (valtio, kunta jne) että ”ei se oo niin justiinsa, mitä sinne someen postaatte ja että oletteko jurrissa vai selvinpäin, kun on päivystyksellisiä virkavastuita” 🤔

 44. Ei ehkä olisi kannattanut kommentoida nytkään. Oma tietämättömyytesi tulee kyllä lukujen läpi näkyviin. Sote alueet aloittavat työnsä vuoden alusta. Olen varma, että terveyspuolella edetään ja myös mielenterveyspalvelut paranevat, kun laajemmat hartiat niitä hoitavat. Voi noita euromääriä luetella ja olla fiksu. Marinin pääministeri kaudella on ollut kriisejä koko ajan. Huomasitko muuten, että tämä pääministeri johdatti meidät Natoon. Huomasitko muuten, että maan työllisyys aste on kovempi kuin koskaan oikeistohallitusten aikana.

 45. Teki niin tai näin aina väärin päin… surullista , että Lappalainen mitätöi pääministerin työn…

 46. Palaan vielä. Tämä toedoksesi: Tässä pyhäaamuna kirkonmenojen aikaan lueskelin oheista listaa ja mietin, että kyllä on enemmän kuin suotavaa vähän juhliakin.
  Listaus siitä mitä Marinin hallituksen aikana on tehty:

  – Taloudellisesti Suomi on selvinnyt Euroopan parhaimmistossa ulos pandemiasta
  – Pandemia on hoidettu hyvin, yhteiskunta ei pysähtynyt.
  – Aktiivimalli purettiin.
  – KIKY-sopimukset purettiin
  – Kuntien taloutta vahvistettiin koronapaketilla 1, 5 miljardilla.
  – Hallitus on muuttanut talouspolitiikan linjan. Ei tehdä varakkaita suosivia veronalennuksia eikä leikata sosiaaliturvasta ja koulutuksesta.
  – Perheille luotiin tukipaketti lasten hoitamiseksi koronakriisin aikana.
  – Perustettiin ilmastorahasto.
  – Kansaneläkettä korotettiin.
  – Takuueläkettä korotettiin.
  – Työttömyysturvaa korotettiin.
  – Vanhempainpäivärahaa korotettiin.
  – Sairaspäivärahaa ja kuntoutustukea molempia korotettiin.
  – Elatustukea ja lapsilisän yksinhuoltajatukea korotettiin.
  – Perhevapaita lisättiin ja parannettiin vanhempien valinnanvapautta.
  – Koulutus-uudistus: oppivelvollisuutta pidennettiin 18 ikävuoteen, ja maksuton opetus ulotettiin toiselle asteelle saakka.
  – Yrittäjien työttömyysturvaa parannettiin.
  – Tiestönhoitomäärärahoja määrärahoja lisättiin aiempien jäädytysten poiston lisäksi.
  – SOTE-uudistus saatiin vihdoin valmiiksi.
  – Aloitettiin sosiaaliturvan uudistamistyö.
  – Vanhustenhoitoon säädettiin aiempaa paljon korkeampi hoitajamitoitus.
  – Laadittiin uusi mielenterveysstrategia.
  – Asunnottomuustyötä on vahvistettu ja Suomi on EU-maista nyt ainoa, jonka asunnottomuus ei ole kasvanut.
  – Valtion omistajaohjausjärjestelmä päivitettiin. Nyt siinä otetaan paremmin huomioon ympäristö, ihmisoikeudet ja omistajan sosiaalinen vastuu.
  – Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan periaatepäätös valmistui.
  – Valmisteltiin arvonnousuvero ehkäisemään vakuutuskuorikikkailua.
  – Taksiuudistus purettiin
  – Työttömien palkkatuen määrärahoja lisättiin.
  – Lisättiin resursseja kotoutukseen.
  – Väliaikainen korkokatto ja suoramarkkinointikielto pikavipeille.
  – Ammattikouluille annettiin 175 miljoonaa rahaa lisää.
  – Varhaiskasvatusoikeus taattiin kaikille lapsille.
  – Opintoraha sidottiin indeksiin.
  – Yksinhuoltajakorotusta nostettiin.
  – Kotihoidon henkilökunnan pysäköintiä helpotettiin.
  – Metsähallituksen omistajapolitiikkaan lisättiin hiilinielutavoite.
  – Kansallispuistojen ja luonnonsuojelun lisärahoitukseen sata miljoonaa.
  – Suomeen ensimmäinen eläinsuojeluasiamies.
  – Poliisin määrärahoja lisättiin.
  – Syyttäjälaitoksen, tuomioistuimien ja oikeusavun resursseja lisättiin.
  – Luotiin tukijärjestelmä, jotta olisi taloudellisesti helpompaa luopua öljylämmityksestä, parantaa eristystä tai siirtyä käyttämään aurinkopaneeleja.
  – Teollisuuden sähköveron alennus
  – Vältetty pelätyt konkurssiaallot ja talous on toipunut hyvin
  – Työllisyysaste on saatu nousemaan ennätyskorkealle
  – Vesihuollon yksityistäminen kielletään.
  – Sähkömarkkinalakiuudistus, joka takia sähkönsiirtomaksut pienenevät.
  – Seksuaalirikoslakiin tehtiin iso uudistus, esim. raiskaus on tästä eteenpäin suostumusperusteinen rikos.
  – Kansaneläkkeisiin ja moniin tukiin tehtiin ylimääräinen indeksikorotus.
  – Polttoaineiden sekoitevelvoitetta laskettiin
  – Työmatkavähennysten maksimisummaa ja kilometrikorvausta nostettiin.
  – Terrorismiin ja hybridivaikuttamiseen liittyviä lakeja uudistettiin.
  – Otettiin käyttöön pohjoismainen työnhakumalli.
  – Pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt.

 47. 💕kiitos erittäin hyvästä ja asiallisesta kirjoituksesta.Tämä on se mitä suuri yleisö haluaa.Pääministerin arvovalta ja käytös heijastuu suomalaisiin .Suomi- kuva on nyt alimmalla tasolla.Tuntuu ikävältä olla suomalainen, kun ensimmäinen kysymys koskee Marinin tapaa jatkuvasti bilettää tai hänen alkoholin/huumeiden käyttöä.Onko hänellä aikomusta hoitaa virkatehtäviään .kuten esim.Kaja Kallas.

 48. Olen ehdottomasri sitä mieltä, että jos pääministeriksi ryhtyy, täytyy ehdottomasti tietää että ei voi elää kuten tavallinen remseästi talaava huumebilettäjä Ei voida eikä saakaan rinnastaa ”normaaliin” nuoreen!

 49. Hyvä kirjotus,
  Juuri näin on asiat.
  Kiitän, että kirjoitit tästä.

  Olen huolissani, kun monella suomalaisilla on huono tapa lukea lehtiä. Ei lueta kokonaan ja ei kyseenalaisteta, että miksi asia on vakava?

  Monelta toimittajilta unohtui kirjoituksista totuus, että Sanna-Mari ei ollut vapaapäivillä.
  Hänellä ei ollut lomapäivää, eikä sijaista.

  Tavallinen lääkäri ei voi olla humalassa ja bilettämässä, jos on hälytys tilassa ja valmiudessa kotonaan ym ammattikunnat.

  Harmittaa, kun leipäjonot kasvaa ja yrittäjät voi huonosti.
  Ja eikun meidän Sanna-Mari hakee julkisuutta ja ihan muita asioita, kun rakkautta politiikkaan.
  Oman kansan kärsimykset ei kiinnosta.

  Ymmärrän, että hän on nuori ja haluaa pitää hauskaa. Ei siinä mitään.
  Mutta aikuisina meidän pitää osata pitää työpaikan työaikataulut ja velvollisuudet kunnossa.
  Toiseksi eikö hän kesälomamallaan juuri juossut kaikki teranssit läpi.

  Suosittelisin Sanna-Marina ihan oikeasti eroamaan tehtävästään pääministerinä.
  Töitä löytyy tämän näytelmän jälkeen vaikka mistä julkkiskaartin sektorin alueilta.
  Ja näkeehän sen.
  Hänellä on ihan muut intressit ja unelmat käyttäytymisen pohjalta.

  Ja lopuksi haluan sanoa, että on todella pelottavaa, kun johtava henkilö saa erikoisoikeuden rikkoa sääntöjä.
  Kun kuitenkin tavalliselta ihmiseltä viedään oikeus sanan ja ilmaisun vapauteen. Kiristetään työllistymisellä edistävillä toiminnoilla ja luodaan laki, että yhteiskunnalla on oikeus katkaista kelan ansiopäivä rahat tai muut etuudet, jos et noudata velvotteita ja sääntöjä.

  Tuntuu, kuin meidän maamme asiat oisivat pelleilyn aihe ja vitsi Sanna-Marille.

  Kuten hän itse on sanonut – Minä teen, mitä minä tahdon!

 50. Kylläpä olet Elina hyvin perillä poliitiikamme nykyisestä syistä ja seuraamuksista.
  On ilo nähdä ihmisiä jotka kykenevät näkemää ja tuottamaan käsityksen tuotoksia julkisesti.
  Suuret ja isot kiitokset sinulle, olet juuri oikeilla jäljillä.
  En tunne lainkaan sinua enkä tiedä mistä tulet.
  Olet kumminkin oikeilla jäljillä ja siksi haluan sinua seurata..
  Jospa pysyn ”jäljilläsi”., ❤️

 51. Erinomainen kirjoitus. Teen parhaani, että tämä kirjoituksesi leviää mahdollisimman laajalti .

 52. Pääministeri Marinilla yhdistyy vasemmistolainen arvopohja pragmaattiseen ratkaisukeskeisyyteen. Tältä pohjalta hänen hallitus on mm. hoitanut koronapandemian tutkitusti Euroopan parhaiten ja luotsannut Suomen Naton jäseneksi. Jälkimmäisesti muistiin jäävät hänen vahvat kannanotot, jotka muokkasivat mielipideilmastoa Nato-myönteiseksi paitsi Suomessa myös Ruotsissa.

  Tärkein demareiden saavutus tällä hallituskaudella on ollut oppivelvollisuuden pidennys, joka tulee nostamaan suomalaisten osaamis- ja ansiotasoa selkeästi. Oikeisto tätäkin vastusti kuten aikanaan peruskoulu-uudistusta. Usein kuulee väitettävän, että vasemmisto haluaisi pitää kansan köyhänä, jotta sillä riittäisi äänestäjiä, mutta faktojen perusteella asia on päinvastoin. Oikeisto halajaa kouluttamatonta työvoimaa matalapalkkaisiin pätkätöihin.

  Se ettemme ole saaneet lukea enemmän pääministerin ratkaisuehdotuksesta johtuu arvon toimittajista. Lehdistö julkaisee mielummin ilman asianosaisten lupaa yksityiskodissa kuvattua materiaalia kuin uutisoi vaikka samaan aikaan pidetyn SDP:n puoluekokouksen linjauksista. On ollut myötähäpeää aiheuttavaa lukea ensin vaahtoamista huumeiden käytöstä ja sitten kun se naru ei vetänyt, kauhistelua siitä, että koko Suomi oli potentiaalisesti tuhon partaalla yhden illanvieton takia. Samoilla perusteillahan pitäisi kieltää alkoholin käyttö Linnan juhlissa.

  Suomen Kuvalehdessä julkaistun selvityksen mukaan Iltalehti muutti linjaansa hallitusmyönteisestä hallituskielteiseksi sinä päivänä, kun vetovastuu vaihtui oikeistolta vasemmistolle. Tämä on ymmärrettävää siltä pohjalta, että omistajat määrittelevät lehden journalistisen linjan, eivätkä he varmasti lukeuden vasemmiston äänestäjiin.

  1. Sannan ’vahva kannanotto’ syntyi sen jälkeen kun mielipidemittaukset näyttivät kansan ja varsinkin SDP:n jäsenten kääntyneen enemmistöltään NATO:on liittymisen kannattajiksi. 😉

 53. Erittäin hyvin kirjoitettu. Nyt ei ole Suomella aikaa teiniaikaansa muistelevalla pääministerillä. Nyt tarvitaan ongelmien ratkaisijaa ja siihen ei mielestäni Sanna Marinin kyvyt riitä.

 54. Kirjoitan Marinista, vaikka samalla arvon kuinka tulenarkaa Marinin kommentoiminen tuntuu olevan. En kuitenkaan puhu bilekohusta, josta kaikki on jo sanottu.

  Feministinä olen puoluetaustasta riippumatta nauttinut ilolla ja ylpeydellä siitä, että meidän Suomessamme nainen voi jopa näin nuorella iällä yltää pääministeriksi ja hoitaa homman siinä missä vanhemmat miehetkin, ja useimmiten jopa ihastuttavan hyvin.

  Viikko ennen bilekohua kiinnitin huomion Marinin Instagramissa itsestään julkaisemaan kasvokuvaan. Rajattu kasvokuva, ei tekstiä, huolellisesti meikattu, viestinä erittäin kaunis. Ja erittäin kuvakäsitelty.

  Tunsin pettymystä. Päämisterimme lausuu postauksellaan kaksi asia: 1) kauneus on tärkeää ja 2) kuvankäsittely on ok. Samaan aikaan toisaalla kampanjoidaan kuvankäsittelyn tekemiseksi näkyväksi. Ja ulkonäkö kriteerinä, erityisesti naiselle, en mene tähän tällä kertaa enempää.

  Ja seuraavaksi scenario: seuraavissa vaaleissa nähdään nuorten äänestäjien merkittävä aktivoituminen (ei siinä mitään pahaa) ja henkilökohtainen äänivyöry Marinille. Koska onhan hän tosi cool!

  Mihin on menty jos coolius voittaa politiikan sisällön ja aktiivisen politiikanteon? Silloinhan voimme suosiolla jättää homman juontajille, misseille, jääkiekkoilijoille ja stylisteille. Eteen pakosti lankeavien asioiden menestyksekäs manageeraaminen on kuitenkin vielä eri asia kuin tuottaa aktiivisesti sisältöä, johtaa maata näkemyksellisesti, olla ns. tulenkantaja.

  Ja ennen kaikkea, palaten feminismiin, mitä on saavutettu, jos naisen on oltava nuori, kaunis ja tosi cool menestyäkseen politiikassa? Ei mitään.

 55. Olen täysin samaa mieltä!
  Hänen pitäisi ehdottomasti nöyränä ja nolona erota tehtävistään!

 56. Hyvä kirjoitus, voin ostaa nuo asiat.
  Se, mikä puuttui, on turvallisuus ja johtaminen??

  Jos influensserit, julkimot, jne alkavat vaikuttamaan Suomen johtamiseen, päätöksen tekoon, poliittiseen agendaan (=tätä biletysasiaa on kohta viikko veivattu ja listaamasi tärkeämmät, poliittiset, asiat ovat sivussa), ollaan väärällä tiellä.

  PMi tärkein tehtävä on hallituksensa johtaminen, jotta hallitusohjelma Suomen ja suomalaisten hyväksi voidaan toteuttaa. Nyt näyttää rapakon takaa tuodulta MAGA – kiimalta. Vastakkainasettelu, kahtiajako ja kansakunnan repiminen eri leireihin ei kuulu 🇫🇮 poliittiseen kulttuuriin – ei, vaikka vaalit lähestyykin. NATO, Ukraina, F35 hankinta, korona, jne on hoidettu oikein – tällä linjalla on parempi kohdata vielä näkymättömiä ” mustia joutsenia” 🇫🇮

 57. Erittäin hyvä ja asiallinen kirjoitus. Elina Lappalainen on sanoittanut tismalleen oikein ne huolen aiheet, joita monilla meistä on.
  On vain vaikea tuoda esiin omia ajatuksia vaikka somessa, koska näkemyksiltä viedään arvo nimittämällä ne milloin naisvihaksi, milloin olet ymmärtämätön buumeri, milloin mitäkin. On kuitenkin huoli Suomesta, meistä kaikista

 58. Loistava kirjoitus, kiitos!
  Totta on, että kaikki asiallinen kritiikki pääministeriä kohtaan tuntuu kimpoavan takaisin kuin kumipallo betoniseinästä.
  Meillä on tunnetusti eduskuntavaalit tulossa keväällä ja huolestuttaa, päästäänkö edes siihen mennessä käsittelemään yhteiskunnallisia asioita ja esim. Suomen talouden surkeaa tilaa.

 59. Olen täysin samaa mieltä että PM ei ole yksityishenkilö samalla tavalla. Työnkuva edellyttää jatkuvaa valppaana oloa. Jos juhlii niin valitsee seuran joka ei valokuvaa tai videoi mitään, kaikki some tilit on naurettavan helppo hakkeroida. Tässä kun taas viikkotolkulla jauhetaan näitä kännivideoita niin jää äärimmäisen tärkeät poliittiset päätökset toissijaiseksi. Toivottavasti vaalien jälkeen Elina on seuraava PM.

 60. Kiitos,
  Totta jokainen sana. Täysin samaa mieltä. Kyllä korkeassa asemassa, luottamus tehtävässä, meidän kaikkien asioita hoitavan päättäjän pitää säilyttää harkinta kykynsä ja tietää tehtävänsä suuren vastuun ja myös kantaa se vastuu. Jos siihen ei pysty on vaihdettava työtehtävää.
  Kiitos tekstistä.

 61. Puhut asiaa. Marin on keskittynyt pelkästään bilettämiseen, ja on henkilökuvansa rakentamiseen. Ylen keskusteluohjelmat kartetaan korona epäilyllä, ja koko ihminen koostuu pelkästää vastuunpakoilusta

 62. Hyvä kirjoitus,PM eikä koko hallitus ole muuta osannut kuin täyttää omat ja kaverien taskut,osaamista ei ole ja ajaneet maan sellaiseen suohon josta on vaikea nousta

 63. Olen odottanut Sanna Marinilta edes jonkinlaista kommenttia siihen että Suomessa on kuollut viimeisen vuoden aikana covid-19 tautiin yli 4400 henkilöä. Suurin osa turhaan. Ja siihen että kun THL ei anna hengityssuojainsuositusta on terveydenhoitomme resurssikriisissä ja jonot sen kun kasvavat niin MIKSI hallitus ei puutu vallattomaan menoon. Vallatonta on vain pääministerin yksityiskuviot, mitkä sinänsä ovat sivuseikka.

 64. Kiitos tästä puheenvuorosta. Voin allekirjoittaa sen osuvat argumentit pääministerin roolin vaatimuksista ja siitä, kuinka emme ole valitettavasti kuulleet nykyiseltä pääministeriltä avauksia ja ratkaisuehdotuksia tärkeisiin ajankohtaisiin asioihin.

  Tuoreimman pääministerikohun ydin ei liity juhlimiseen. Sen sijaan se on tehnyt näkyväksi, ettei pääministeri ole tehtäviensä tasalla. Kesärannan perjantainen tiedotustilaisuus aiheutti varmasti monissa myötähäpeän tunteen. Marinin harkinta ei riittänyt edes siihen, että koko tilaisuuden olisi jättänyt järjestämästä. Kiukutteleva, inttävä, toimittajien kanssa sanaharkkaan alentunut henkilö antoi vaikutelman itsestään ihmisenä, joka on menettänyt hallinnan myös itseensä.

  Työorganisaatiossa olen nähnyt samalla tavalla defensiivisesti kiukuttelevan ihmisen. Käytös oli merkki syvästä uupumuksesta, joka johti pitkään sairaslomaan. Todellisuuden ja toiveiden välinen kuilu johtaa vähintään turhautumiseen, kuilun venyessä ylittämättömäksi seuraa romahdus. Se ei olisi pääministerinkään kohdalla inhimillisesti ottaen toivottavaa. Hänellä ei vain valitettavasti ole esimiestä, joka voisi auttaa tilanteessa, ehkei työnohjaajaakaan, kuten Stubilla. Politiikka on julma peli, mutta ken leikkiin ryhtyy joutuu leikin kestämään, ellei pysty itse puhaltamaan peliä poikki.

 65. Hei Elina, hieno analyysi viimeaikaiseen pääministeriin liittyvään kohuun. Onnittelut! Kirjoituksesi on saanut myös myönteistä julkisuutta Twitteristä, jota kautta löysin kirjoituksesi.

 66. Onko Tampereen kunnallispolitiikassa pärjännyt Sanna Marin noussut Peterin periaatteen mukaisesti pätemättömyytensä tasolle..?

 67. Voisiko tämän tekstin lähettää suoraan Sanna Marinille? Pientä ajattelemisen aihetta. 😊

 68. Erittäin hyvä ja hyvin kirjoitettu analyysi. Asia on juuri näin.

 69. Hyvä kirjoitus, kuten Elinalta yleensäkin. Selväjärkistä tekstiä.

 70. Muistelen, että aivan kautensa alussa Marin luotti mustaan. Hän sanoi sen tuovan olemukseen uskottavuutta ja ehkäisevän sitä, että kiinnitettäisiin liiaksi huomiota epäoleelliseen – siis pukeutumiseen. Sitten jotain muuttui ja nyt ollaan tässä.
  Erinomaisen aiheellinen ja asiallinen kirjoitus Lappalaiselta.

 71. Ilman muuta pitäisi keskittyä hallituksen tekemään politiikkaan (tai sen puutteeseen), mutta Suomen ongelmat juontavat juurensa vuosikymmenten taa, eikä millään hallituksella ole ollut kykyä niitä ratkaista. Ja hirvittävä tosiasia on, että Suomen sisäpoliittiset ongelmat kalpenevat sen rinnalla, mikä meitä odottaa ilmastonmuutoksen ja lajikadon kanssa jo lähivuosina. Esim. arktisen alueen lämpenemisvauhti ja Kiinan viikkojen tappohelteet osoittavat, että katastrofi on pidemmällä kuin ilmastotieteilijätkään osasivat ennustaa.

  1. Hyvä kommentti näiden nuoleskelijoiden ja hurskaiden keskellä.

 72. Hyvä kirjoitus – analyyttinen ja faktat tavoittava.
  Oma näkemykseni on että Sanna Marin luo itsestään kulttipersoonaa, jota tukevat erilaiset julkisuuden henkilöt. Asiaosaajat eivät häntä kiinnosta.
  Mitä pidempään hän saa jatkaa, sitä vaikeampi häntä on pysäyttää.

  Markus 65v, boomer

 73. Loistava kirjoitus! Lähettäkää tämä Sannalle luettavaksi

 74. Hei kirjoitit:”Marinin osalta ei voida kiistellä poliittisista mielipiteistä ja toimintatavoista, koska niitä ei juurikaan ole.”
  Onhan hän ehdottanut 4 X 6 = 24 h työviikkoa nykyisen 38 h 15 min (TeHY) tilalle.
  Sehän merkitsisi sitä, että vanhusten hoitajamitoitus pitäisi nostaa 0,7 => 1,1.
  Tarvitaan ”vain” 60 % enemmän hoitajia.
  SDP brändää puoluettaan ihmisistä huolehtivana, joten hoitajamitoituksen edelleen kasvattaminen toisi vain lisää ääniä.

 75. Arvelen, että pm Marinin yleinen tilannehallinta on hukassa. Pakenee kasautuneita työnsä (=Suomen) ongelmia tämäntyyliseen, vahingollisen ajankäyttöön. Marinin käytös ja ulkoinen habitus oli mielestäni jopa lievästi liioitteleva heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen (tavaton vakavuus/musta asustus =roolin vetoa) tv-haastattelussa. Sinänsä ok.

  Onko nyt sitten unohtunut, että sota riehuu ja jatkuu edelleen Euroopassa. Ruoka/energiakriisi ja muut uhat ovat päällämme. Tähän tilanteeseen ei hillitön meno sovi.

  Täydellinen muutos nyt pm Marin. Kiitos.

 76. LinkedInissä on tanssikuva, jossa jakaus on eri puolella. Mistä siinä on kysymys?

  Politiikassa ja muussa julkisessa toiminnassa Suomessa vallitsee havaintojeni perusteella, että jotta julkisuudessa kirjoitetaan, pitää olla ns. tuhma tyttö tai poika joka on rikkonut rajojaan. Tarkoitan kuitenkin aikuisia ihmisiä. Pitkään toimiminen vain kiltisti ja hyvin ei tuota julkisuutta lainkaan. Tanssiminen ei ole pahasta ja kaikki kirjoittaa ja kiinnittää huomiota. Ei paha!

 77. Täysin samaa mieltä kirjoittajien kanssa
  Toivottavasti komentit päätyvät Mariinin ja hänen lähipiirinsä luettavaksi. ERITTÄIN hyviä kommentteja, jotka Mariinin ja koko hänen lähipiirinsä (hallitus mukaan lukien) tulisi lukea ajatuksella ja miettiä miten ehdotukset ja ajatukset voitaisiin ottaa HETI käyttöön.

 78. Kokenut toimittaja Riikka Uosukainen toi eilen A-studiossa hyvin esille Marinin brändin rakentamisidean. Siinä voi olla paljolti perää. Totta on, että pm:n mielipiteet ovat haastatteluissa jääneet perin vaatimattomiksi. Ainut missä esiintyi nopeasti oli pienen ministeriön alaisen hvk:n toimitusjohtajalta luottamuksen vieminen ja sekin turhaan ja tarpeettomasti. Eikä ole edes jälkeenpäin toimintaansa edes pahoitellut. Äänestäjillä on ensi keväänä tilaisuus vaikuttaa. Toivottavasti äänestäjiä ei hurmaa liikaa median myös hehkuttama Marinin kansainvälinen julkisuus.

 79. Kiitos @MarinSanna siitä että annoit suomalaisten yhdelle yleisimmistä traumoista kasvot. Moni meistä kamppailee sen tosiasian kanssa että lapsuudessa meillä ei käytännössä ollut isää, ehkä ei äitiäkään. Isä saattoi kyllä olla olemassa, mutta vaikka hän oli paikalla hän ei silti koskaan ollut läsnä, varsinkaan positiivisella tavalla, turvallisesti ja ryhdikkäästi.

  Hän saattoi olla työnarkomaani, alkoholisti ja seksiaddikti, aina poissa oleva ADHD tapaus, itsekin traumatioitunut.

  Tämänkin trauman kantaja on yleensä täysin toimintakykyinen, ehkä vahvasti suorituskeskeinen, koska saa sitä kautta huomiota ja pitää yllä omanarvontuntua, mutta joki osa alue hänen elämässään ei toimi. Hänen sisälleen jäänyt pieni lapsi edelleen elää hänet traumatisoinutta tilannetta vuosikymmenten takaa.

  Pieni Sanna ajaa nyt isoa Sannaa hakemaan miehistä huomiota, koska on itse jäänyt siitä paitsi. Pieni Sanna uskoo että hänen pitää esittää sitä naista mitä isä etsi, vähän tuhmaa ja päihteisiin menevää, jotta tulisi itse isän nähdyksi, kohdatuksi ja hyväksytyksi.

  Pikku Sanna aistii ettei mikään riitä, edes PM rooli, joten hän tekee itseään epätoivoisesti (isälle) näkyväksi kaikilla keinoilla, vaikka uhkarohkeilla ja epätoivoisilla videoilla.

  Trauman toinen puoli näkyy siinä miten pikku Sanna kohtelee toisinaan sadistisen kylmäkiskoisesti joitain miehiä, sijaiskärsijöitä, kuin kostona omalle isälleen joka hänet hylkäsi, mikä myös näkyvästi videoitu,

  Oma lukunsa on jatkuva likaisuuden tunne, lapsen tulkitsema syy kohtaamattomuudelle ja siitä seuraava pakkomielteinen siivousvimma, mitä aikuinen Sanna ei tietenkään halua tunnistaa traumaperäiseksi.

  Trauma ei kuitenkaan ole yksinomaan negatiivinen ilmiö. Se on ajanut monet meistä hyviin suorituksiin, joskin ahdistuksen voimalla. Jossain vaiheessa sen rajallinen hyödyllisyys romahtaa ja se saattaa muuttua elämän rampauttavaksi ja näkyväksi mt ongelmaksi. Tai johtavassa asemassa olevalla itseään suojelevaksi narsismiksi, joka pahimmillaan traumatisoi koko johdettavan yhteisön. Jakaa sen kahtia ja antaa mahdollisuuden opportunismiin.

  PM sisällä asuva ’pikku Sanna’ antaa kasvot suomalaista yhteiskuntaa vaivaavalle
  traumalle joka näkyy esim. koulujen arjessa työrauhan puutteena , yleisenä avuttomuutena ja opportunistisena uhriutumisena.

  @MarinSanna on mahdollista näyttää esimerkkiä koko traumatisoituneelle Suomen kansalle joka kokonaisuutena tarvitsisi terapiaa jo pelkän sodan ja sitä seuranneen suomettumisen ajan traumoiltaan, mihin isättömyyskin usein liittyy.

  Tämäkin trauma on onneksi mahdollista parantaa, jopa helposti, mutta ensin pitää tunnustaa sen olemassa olo ja kohdata se, katsoa peiliin, narsisminsa ja uhriutumisensa ohi.

 80. Teillähän on hieno kerho jossa voitte olla kaikki samaa mieltä ja aiheuttaa eripuraa ennen vaaleja

 81. Kiitos todella paljon kaikille kommenteista ja tekstin jakamisesta. Työn alla on tällä hetkellä tekstit turvallisuudesta, energiasta mutta myös digipostista.

  Sillä välin vinkkinä kaikille tämän viikkoinen Sensuroimaton Päivärinta, jossa olin Mikel Jungnerin kanssa keskustelemassa näistä asioista.

  https://elinalappalainen.net/2022/09/03/sensuroimaton-paivarinta/

  Olisi kiva kuulla ajatuksia tuosta keskustelusta. Jännitti ihan älyttömästi ensimmäinen ”tv-tentti” – ja mahdollisuus nolata itsensä isosti. Mutta siellä se nyt on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.